Kvicksilver - Hg0 och THg

Kvicksilver med den kemiska formeln Hg är ett metalliskt grundämne som förekommer i flytande tillstånd vid rumstemperatur. För att betona den elementära naturen skrivs det ibland Hg0. Ångtrycket över flytande kvicksilver är redan högt vid rumstemperatur. Att andas in luft med kvicksilverånga är mycket hälsovådligt.

Kvicksilver är i flytande fas ner till -38,87 °C och kokpunkten är 356,58 °C, vilket är lägre än något annat metalliskt element. 

Kvicksilver har använts i alla typer av produkter från termometrar, batterier till tandfyllningar.

Totalt gasformigt kvicksilver, THg, ibland också skrivet som HgTOT, betyder summan av gasformigt elementärt kvicksilver och alla gasformiga kvicksilverföreningar. Det senare inkluderar kvicksilver(II) klorid , HgCl2, även känd som kvicksilverklorid, som är mycket giftig inte bara på grund av sitt kvicksilver utan också på grund av dess frätande egenskaper. HgCl2 bildar ett kristallint fast ämne vid rumstemperatur. Den har en smältpunkt på 276 °C och en kokpunkt på 304 °C. 

Ett annat exempel på gasformiga kvicksilverföreningar är metylkvicksilver, en katjon med formeln [CH3Hg]+ som bildar organiska kvicksilverföreningar. Dimetylkvicksilver ((CH3)2Hg) är en extremt giftig och flyktig vätska vid rumstemperatur. Kokpunkten är 93-94 °C.

Gränsvärden för kvicksilverutsläpp från t.ex. avfallsförbränningsanläggningar gäller ofta för THg snarare än för Hg0 eller en specifik kvicksilverförening.