2020-12-17

Det var en gång – hur OPSIS blev till

Blog Once Upon A Time – The Founding Of OPSIS OPSIS 960X640pxl

I oktober 1985 grundades ”Opsis Aktiebolag” (OPSIS i dagligt tal och skrift) som ett privatägt bolag. Vid den tidpunkten hade de två grundarna Leif Unéus och Svante Wallin en idé om att använda spektroskopi som ett verktyg för att mäta gasformiga föroreningar i omgivningsluften. De hade till och med ett nästan fungerande instrument! Men vad hände innan bolagsregistreringen? Som så ofta handlar det om en serie ganska slumpartade sammanträffanden.

Omkring 1980 fick Avdelningen för atomfysik på Fysiska institutionen vid Lunds universitet en ny chef, professor Sune Svanberg. Han hade då redan forskat en hel del vid den motsvarande institutionen på Chalmers i Göteborg, och var nu redo att leda en egen verksamhet. Sune Svanberg både tog med sig och tog initiativ till flera forskningsområden som var nya för Lund, bland annat forskning kring att detektera molekyler i atmosfären.

Ungefär samtidigt påbörjade ynglingarna Leif Unéus och Svante Wallin sina studier i teknisk fysik på Lunds Tekniska Högskola (LTH), ovetandes om varandra. När det var dags för examensarbete råkade bägge två välja att genomföra dem på just Avdelningen för atomfysik, och bägge två valde efter examen att fortsätta som doktorander på avdelningen.

Den första och möjligen enda akademiska artikeln om DOAS med både Leif Unéus och Svante Wallin som medförfattare.

Ett av ämnena som professor Svanberg hade intresserat sig för och valt som forskningsområde var användningen av differentiell optisk absorptionsspektroskopi (DOAS) för mätning av låga nivåer av gasformiga föroreningar i omgivningsluften. Forskning hade då redan pågått under några år på andra institutioner, särskilt vid universitetet i Heidelberg (Tyskland) av U. Platt och D. Perner, men det fanns fortfarande mycket att forska vidare på. Efter en del arbete inom andra områden anslöt sig Leif och Svante till gruppen som höll på med DOAS i Lund. Vi är nu framme vid omkring 1984. Som i många andra fall var gruppen lite löst sammansatt. Bland medlemmarna fanns bl.a. Hans Edner, Bo Galle, Marcus Aldén och Anders Sunesson, av vilka flera senare skulle få framgångsrika akademiska karriärer.

Hur som, forskningen gick bra och en första vetenskaplig artikel betitlad “Differential Optical Absorption Spectroscopy System Used For Atmospheric Mercury Monitoring” lämnades in och blev så småningom publicerad i Applied Optics i februari 1986. Vid det laget hade dock Leif och Svante funnit varandra och ”sett ljuset” som entreprenörer: här finns det affärsmöjligheter! De tog några djupa andetag och vände in på den kommersiella vägen redan innan denna, deras första gemensamma forskningsartikel, hade blivit publicerad.
Under 1985 och 1986 fick bolaget OPSIS sin struktur. Det rådde ingen brist på arbetsuppgifter. Bolagets första lokaler etablerades inom forskningsparken Ideon intill LTHs område i Lund. Finansiering togs in från ett lokalt riskkapitalbolag vid namn Malmöhus Invest AB, MIAB. Detta var vid en tidpunkt då få hade hört talas om riskkapital, men det visade sig bli ett långt och givande samarbete för bägge parter. Och konstruktionen av det allra första mätinstrumentet slutfördes.

 

”Ideon Beta 1” i Lund, OPSIS adress under större delen av bolagets första fem år. Än i dag syns spår på ytterväggarna efter några av de ljusmottagare som användes för tester!

Namnet OPSIS föreslogs av en vän till de bägge grundarna, en vän som vid tidpunkten läste teologi och språk vid Lunds universitet. Ordet har sitt ursprung i klassisk grekiska och betyder ”visuell styrka”, och var ju därmed väl lämpat som namn på ett företag som grundats kring utsändning, absorption och detektion av ljus. OPSIS-loggan designades av en art director på en reklambyrå. Logotypen lämnades in för registrering 1986 och har förblivit oförändrad sedan dess.

Snabbspolning från då till nu: OPSIS har i mer än 35 år hjälpt världen att förstå luftföroreningar och att förbättra luften som vi andas. Det är i dag ett välmående företag med årsomsättningar på gott och väl tresiffriga miljonbelopp, med ungefär 100 anställda och många lokala underleverantörer, och med ett nätverk med mer än 50 internationella distributörer som hjälper OPSIS göra affärer runt om i världen. Så kan det gå när slumpen hjälper till!

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Text

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Text

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB