2017-10-19
Vem behöver kontinuerlig övervakning av utsläpp?

Kontinuerlig övervakning av utsläpp (CEM) handlar om att övervaka luftföroreningar som genereras av en specifik aktivitet och släpps ut i omgivningen, vanligtvis genom en hög skorsten eller annat rör. "Aktiviteten" kan vara en industriell process som ett kraftverk eller en avfallsförbränningsanläggning, men den kan också vara något i mycket mindre skala som en bil med förbränningsmotor.
Kravet på att övervaka utsläpp har traditionellt sitt ursprung i nationella och lokala miljömyndigheter som vill kontrollera och minimera miljöpåverkan från industrin och transportsektorn. De som drar nytta av detta är allmänheten som därigenom kan skyddas mot ohälsosam luft och därmed minimera riskerna för att utveckla t.ex. luftvägssjukdomar och till och med cancer. Det kan också skydda djurlivet och jordbruksindustrin. Indirekt har alla en anledning att övervaka luftkvaliteten.
Myndigheternas krav översätts ofta till utsläppsregler och gränsvärden samt krav på övervakning och rapportering av utsläppen. I några fall finns det faktiskt inget behov av att direkt mäta utsläppen. Om man t.ex. känner till en bils bränsleförbrukning och innehållet i det standardiserade bränslet, så känner man också till utsläppen av CO2. I många andra fall och för många andra förbränningsprodukter måste man dock mäta det faktiska utsläppet.
Ett system för kontinuerlig övervakning av utsläpp i industriell skala kan vara ganska komplext och använda flera olika typer av instrument och givare. Först och främst måste koncentrationen av föroreningarna övervakas med hjälp av en eller flera gasanalysatorer. Detta ger dock bara koncentrationen i "vikt per volym". Därför behöver man ibland också en flödesmätare som ger "volym per tid" för att få fram de faktiska utsläppen.
Analysatorerna och övervakarna behöver vanligtvis också information om temperatur och tryck, så sådana givare måste också läggas till i systemet. Systemet måste sedan också vanligtvis integreras med industrins styrsystem eftersom statussignaler, uteffekt och annan information behövs för att korrekt rapportera utsläppen.
Att installera och underhålla ett system för kontinuerlig övervakning av utsläpp kan vara kostsamt och komplicerat, och CEM var till en början mest en börda ur ett industriellt perspektiv. Lagstiftningen fick därför utformas så att det blev ännu mer kostsamt att inte övervaka alls. En mer miljömedveten allmänhet har dock i många fall lett till att industrin blivit mer och mer öppen för CEM och för att minimera sin miljöpåverkan. Det kan också finnas rena optimeringsaspekter vad gäller produktionskostnader kopplade till övervakning, kontroll och minimering av utsläpp av luftföroreningar.
Under alla omständigheter skall det vara enkelt att installera och underhålla ett CEM-system med låga driftskostnader, minimalt underhåll och maximal tillgänglighet. Moderna CEM-system uppfyller dessa krav. Som ett resultat av detta är kontinuerlig övervakning av utsläpp idag oftast något som både allmänheten, myndigheterna och industrin själv ser positivt på.