2023-05-05

Kontinuerlig övervakning av utsläpp - vad, varför och hur?

Blog OPSIS Continuous Emissions Monitoring – What Why And How

I en ideal värld ger förbränning bara upphov till utsläpp av vatten och koldioxid (CO2). Vatten är en icke-fråga medan CO2 numera betraktas med oro på grund av dess nyckelroll i de globala klimatförändringarna. Men problemen med utsläpp stannar inte där.

De termiska processerna genererar också kväveoxider, främst NO. Beroende på bränslesammansättningen, typen av förbränningsprocess och i vissa fall rökgasreningsprocessen kan det också finnas ett stort antal andra gasformiga föroreningar i rökgaserna, t.ex. kolmonoxid (CO), svaveldioxid (SO2), ammoniak (NH3), väteklorid (HCl) och vätefluorid (HF), kvicksilver (Hg) och dioxiner. Varje typ av förorening har sin egen inverkan på hälsa och miljö, vid sina egna tröskelnivåer.

Lagstiftning för att styra och begränsa

Nästan alla delar av världen har idag lagar, tillstånd och annan lagstiftning för att styra utsläpp från stora förbränningskällor, oavsett om det gäller kraftverk, förbränningsanläggningar för farligt avfall, raffinaderier, cementindustrier eller annat.

Ett exempel på ett ramverk för sådan lagstiftning är EU:s direktiv om industriutsläpp, IED (2010/75/EU). IED är i sig ett ganska kompakt direktiv, men det handlar i huvudsak bara om bästa tillgängliga teknik (BAT), med referenser (BREF) och slutsatser (BATC). Det finns cirka 30 olika BREF-dokument, vart och ett inriktat på en viss typ av industri. Varje BREF innehåller detaljerade diskussioner om vad som kan göras för att begränsa utsläppen. Det innehåller också förslag på utsläppsgränser för ett stort antal föroreningar.

Det är sedan upp till de nationella myndigheterna inom EU att fastställa faktiska gränser för enskilda industrier baserat på den vägledning som ges i respektive BREF och dess BATC. BREF-dokumenten revideras regelbundet för att hålla kunskapsbasen och förväntningarna på utsläppsgränser uppdaterade.

Provtagning och beräkning

Det är alltså lagstiftningen som talar om för en industri vilka och hur mycket föroreningar den får släppa ut. För att industrin ska kunna bevisa att den håller sig under gränsvärdena finns det också detaljerade krav på övervakning av de förorenande utsläppen. I vissa fall har det bedömts att det räcker med att regelbundet ta prover på rökgaserna och sedan anta liknande utsläppsnivåer för all övrig tid. Ibland är inte ens det nödvändigt. Om bränslekvaliteten och förbränningsprocessen är stabil kan det räcka med att analysera bränslesammansättningen då och då och beräkna de resulterande föroreningsutsläppen baserat på bränsleflödet.

Kontinuerlig övervakning

Ofta är det dock nödvändigt att övervaka utsläppen kontinuerligt, t.ex. om bränslesammansättningen eller förbränningsprocessen förväntas variera över tiden. Kraven på kontinuerlig övervakning av utsläpp (CEM) innebär också krav på att övervakningsutrustningen ska vara godkänd av testinstitut och att den ska underhållas och kalibreras regelbundet. Här förlitar sig Europeiska unionens BATC:er i hög grad på europeiska standarder som EN 14181 och EN 15267, men liknande krav finns i många andra delar av världen.

Hur man anskaffar ett CEM-system

Anläggningsoperatörer är därmed ofta i behov av att hitta ett CEM-system (CEMS). Det bör helst ha en historik av låga totala ägandekostnader och problemfritt underhåll.

Det finns i princip två typer av CEMS tillgängliga: "Extraktiv" där prover av rökgasen leds till gasanalysatorn/analysatorerna, och "in-situ" där den grundläggande detekteringen sker i den faktiska rökgasen, utan någon extraktion. Ofta finns det fem till tio olika gaser att övervaka, och då står valet ofta mellan en uppsättning enkelgasanalysatorer och en eller kanske två multigasanalysatorer.

Sammantaget kan upphandlingen vara en utmaning men om man söker råd hos välkända leverantörer och söker referenser, kommer det bästa inköpsalternativet förmodligen att bli uppenbart. Varför inte börja med OPSIS?

Vi tillhandahåller både extraktiva och in-situ multigasanalysatorer för både CEMS och processtyrningsapplikationer. Tusentals system är i drift över hela världen. Kontakta gärna oss eller våra representanter, så ger vi dig gärna råd om lämpliga CEM-systemlösningar för dina behov.

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB