2024-06-16

Marin övervakning av utsläpp av luftföroreningar

Blog OPSIS Marine Monitoring Of Emissions Of Air Pollutants

Många av oss som inte är verksamma inom sjöfartsbranschen tänker förmodligen på fartyg som praktiska transportmedel eller, när det gäller kryssningsfartyg, som en plats att tillbringa semestern på. Men inte alla av oss inser att stora fartyg också är flytande stora kraftverk, med alla aspekter som följer med kraftverk, inklusive potentiellt bidrag till luftföroreningar.

Sjöfartens miljöaspekter har kanske främst varit en fråga för människor som bor i närheten av stora hamnar, men sjöfartsorganisationer har under det senaste decenniet eller så börjat ta itu med sjöfartsindustrins påverkan på luftkvaliteten.

Under många decennier har stora fartyg främst drivits med råolja som har en mycket hög svavelhalt på upp till 3,5 %. Resultatet har blivit massiva utsläpp av svaveldioxid (SO2), som bland annat bidrar till hälsoproblem och surt regn. Situationen skulle kunna hanteras genom att använda processad, lågsvavlig olja, men det har varit dyrt. I brist på frivilliga åtgärder tog den internationella sjöfartsorganisationen IMO initiativ till en förordning om låga svavelutsläpp som trädde i kraft 2015 och som omfattar vissa havsområden, där fartygsoperatörer antingen måste använda olja med låg svavelhalt (0,1 %) eller installera svavelskrubbrar ombord på fartygen.

Trots att det innebär en omfattande modifiering av ett fartyg kan det fortfarande vara en kostnadseffektiv lösning att installera en skrubber. Installationen av en skrubber medför dock en liten straffavgift. Operatören måste vara beredd att bevisa att skrubbern faktiskt är i drift, åtminstone när fartyget befinner sig i de reglerade havsområdena. Detta görs genom kontinuerlig övervakning av utsläppen med hjälp av gasanalysatorer. Det visar sig att det är tillräckligt att övervaka förhållandet mellan SO2- och CO2-koncentrationen. Så länge den ligger under ett visst tal (4,3 ppm/volymprocent) ger skrubbern samma effekt som om fartyget tankades med 0,1 % lågsvavlig olja.

MARPOL-reglerna är under ständig utveckling. År 2020 införde IMO globala krav på låga svavelutsläpp, vilket innebär att svavelhalten i bunkerolja begränsas till 0,5 %. De specifika utsläppskontrollområden (ECA) där 0,1 %-gränsen gäller utökas också. I maj 2024 lades till exempel Medelhavet till i ECA-listan.

Begränsningar avseende utsläpp av kväveoxider (NOX) har också införts av IMO enligt MARPOL-reglerna.

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB