2023-03-07

Reglering av kvicksilverutsläpp

Blog OPSIS Regulating Mercury Emissions

Historiskt sett har kvicksilver (Hg) använts i många produkter, t.ex. termometrar, batterier och lysrör. Kvicksilver är dock extremt giftigt och har i modern tid förbjudits att användas i de flesta sammanhang.

Minamatakonventionen om kvicksilver från 2013 har till exempel utformats för att förhindra utsläpp av kvicksilver och kvicksilverföreningar i syfte att skydda människors hälsa och miljön. Den har undertecknats och ratificerats av långt över 100 länder runt om i världen.

Trots detta fortsätter kvicksilver att släppas ut även i dag. De största antropogena källorna är koleldade kraftverk eftersom kvicksilver förekommer naturligt i kol, samt avfallsförbränningsanläggningar. I det senare fallet beror kvicksilverutsläppen på att gamla kvicksilverhaltiga produkter hamnar i det avfall som förbränns.

Minskning av utsläppen av kvicksilver

Utsläppen av kvicksilver från förbränningsanläggningar kan minskas med hjälp av lämplig rökgasreningsutrustning. För att driva på installation och användning av sådan utrustning kan lagstiftningen föreskriva utsläppsgränser. Ett aktuellt exempel på detta finns inom EU där direktivet om industriutsläpp (IED) kompletterades med en ny uppsättning associerade utsläppsnivåer för avfallsförbränning i december 2019. Dessa kallas "BAT-AELs" i "WI-BATC", där BAT står för bästa tillgängliga teknik och BATC för BAT-slutsatser.

Ett av de nya BAT-AEL-värdena anger att de totala kvicksilverutsläppen uttryckt som ett dygnsmedelvärde av en normaliserad koncentration av gasformigt kvicksilver i rökgasen är möjligt att hålla under 5 µg/m3 och i samtliga fall måste hållas under 20 µg/m3. Kvicksilverkoncentrationen måste övervakas kontinuerligt, såvida det inte kan bevisas att avfallet innehåller en låg och stabil nivå av kvicksilver. Sådana bevis kan vara svåra att få fram, särskilt vid förbränning av blandat avfall eller farligt avfall.

Praktiska utmaningar

Det som sedan återstår är att se till att rökgasreningsutrustningen är installerad och fungerar, och sedan övervaka de återstående kvicksilverutsläppen kontinuerligt. Allt detta måste vara i drift vid tillämpliga anläggningar inom EU senast i slutet av 2023 då de nya BAT-AEL-värdena träder i full kraft på nationell nivå. Det är därför hög tid att agera nu, om inte förr.

När det gäller övervakningsdelen måste ordet "total" i totalkvicksilver observeras. BAT AEL för kvicksilver gäller inte bara atomärt (metalliskt) kvicksilver i rökgasen utan alla gasformiga ämnen som innehåller kvicksilver, t.ex. kvicksilverklorid (HgCl2) och metylkvicksilver (CH3Hg+). Följaktligen behövs en gasmätare för totalkvicksilver, helst med en beprövad tillförlitlighet och en låg total ägandekostnad.

Kvicksilvermätning med OPSIS

Det är här OPSIS erbjuder den bästa lösningen på marknaden: OPSIS System 400Hg. Det bygger på differentiell optisk absorptionsspektroskopi, DOAS, som fungerar utmärkt för atomärt kvicksilver (Hg0) där även extremt låga nivåer kan detekteras. Detta utvidgas till att även gälla totalt kvicksilver (THg) genom att införa en tålig katalytisk omvandlare som omvandlar allt THg till Hg0. OPSIS System 400Hg har testats och verifierats noggrant i tuffa industriella miljöer under de senaste åren med utmärkta resultat. Det lanseras nu till kunder både inom EU och på andra håll i världen.

Kontakta OPSIS eller dess representant för mer information om OPSIS System 400Hg.

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB