2023-12-28

Trender i övervakning av utsläpp

Blog OPSIS Trending Emissions Monitoring

Industriutsläpp inom EU styrs av direktivet om industriutsläpp, IED. Det är ett ramdirektiv som till stor del bygger på branschspecifika referensdokument om bästa tillgängliga teknik, BREF. BREF-dokumentet för avfallsförbränningsanläggningar (WI) reviderades under 2010-talet och en ny version trädde i kraft i december 2019.

Förväntningarna på kontroll av industriutsläpp uttrycks i praktiken i slutsatser som kallas BATC:er, och som åtföljer BREF-dokumenten. Följaktligen släpptes också en ny WI-BATC i slutet av 2019. Några av de nya slutsatserna var "associerade utsläppsnivåer" (AEL) för totalkvicksilver och dioxiner i utsläppen till luft, båda typerna av föreningar som är mycket giftiga och dåliga för miljön.

Enligt IED måste de nya standarderna implementeras genom nationell lagstiftning och branschen måste uppfylla dessa senast fyra år efter publiceringen av den nya WI-BREF, det vill säga före utgången av 2023.

Kontinuerlig övervakning av THg

Utsläppsgränser för kvicksilver och kvicksilverövervakning är inget nytt, men det var inte förrän i 2019 års version av WI-BATC som krav på kontinuerlig övervakning infördes. Det tog lite tid innan beställningarna började komma in, men med en deadline för implementering som närmar sig snabbt har vi sett ett stadigt ökande flöde av nya THg-instrument som levereras över hela Europa 2023.

Långtidsprovtagning av dioxiner

Nya WI-BATC innehåller också nya krav på övervakning av dioxinutsläpp. Till skillnad från t.ex. kvicksilver finns det ingen praktiskt tillgänglig teknik för detektering och kvantifiering i realtid. Tillvägagångssättet är i stället att samla in ett prov av utsläppen under en längre tid. Provtagningen pågår kontinuerligt under två till fyra veckor. Efter provtagningsperiodens slut skickas den exponerade provbehållaren till ett laboratorium där den totala mängden dioxiner fastställs med hjälp av gaskromatografi och masspektrometri. Genom att dividera laboratorieresultatet med den totala volym som passerat behållaren erhålls den genomsnittliga dioxinkoncentrationen i utsläppen under provtagningsperioden.

Provtagningen ska upprepas varje månad. Med en provtagningsperiod på upp till fyra veckor kan dioxinprovtagningen närma sig kontinuerlig övervakning, dock med mycket låg tidsupplösning. Det finns också en betydande fördröjning i rapporteringen med tanke på den tid det tar att transportera och bearbeta det exponerade provet på laboratoriet och att sammanställa rapporten om dioxinutsläpp. Det är dock fortfarande fråga om en nära nog kontinuerlig övervakning av dioxinutsläppen till luft.

Och vinnaren är...

Så vem har vunnit mest på de nya bestämmelserna om övervakning av kvicksilver- och dioxinutsläpp? De har förstås inneburit affärer för instrumentleverantörer som OPSIS men det är bara en bieffekt. I det långa loppet är de verkliga vinnarna den europeiska miljön och alla som lever där, och som nu utsätts för allt mindre av giftigt kvicksilver och dioxiner.

Mer att läsa

Vill du veta mer om övervakning av kvicksilver och provtagning av dioxiner? Då har du kommit till rätt ställe! Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om dessa ämnen.

Övervakning av utsläpp genom långtidsprovtagning >>

Reglering av kvicksilverutsläpp >>

Nya europeiska BAT-slutsatser för avfallsförbränning - det är dags att övervaka totalkvicksilver >>

Långtidsprovtagning av dioxiner och koldioxid >>

Kontinuerlig övervakning av utsläpp av totalkvicksilver >>.

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB