2020-12-17

Det var en gång - grundandet av OPSIS

Blog OPSIS Once Upon A Time – The Founding Of OPSIS

För 35 år sedan, i oktober 1985, registrerades ”Opsis Aktiebolag” (eller bara ”OPSIS”) som ett privat aktiebolag. Vid den tiden hade de två grundarna och ägarna Leif Unéus och Svante Wallin en vision om att använda spektroskopi som ett verktyg för mätningar av gasformiga föroreningar i luften. De hade till och med ett instrument som nästan fungerade! Vad föregick registreringen? Som i många andra fall handlade det om en serie tillfälligheter.

Omkring 1980 fick avdelningen för atomfysik vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) en ny föreståndare, professor Sune Svanberg. Professor Svanberg hade forskat en hel del vid motsvarande institution i Göteborg (Chalmers Tekniska Högskola), men var nu redo att leda sin egen institution. Professor Svanberg förde med sig och initierade flera forskningslinjer som var nya för Lund, bland annat forskning kring detektion av molekyler i atmosfären. 

Ungefär samtidigt hade de två ungdomarna Leif Unéus och Svante Wallin oberoende av varandra påbörjat sina studier i teknisk fysik vid Lunds Tekniska Högskola med sikte på civilingenjörsexamen. De råkade båda vända sig till avdelningen för atomfysik för att göra sitt obligatoriska avhandlingsarbete, och de valde båda att fortsätta som doktorander vid den avdelningen.

Ett av de ämnen som professor Svanberg råkade välja att forska om var tillämpningen av en metod som kallas differentiell optisk absorptionsspektroskopi (”DOAS”, som diskuteras vidare i denna bloggartikel) för detektering av spårnivåer av gasformiga föroreningar i omgivande luft. Forskning inom detta område hade redan bedrivits under några år vid andra institutioner, i synnerhet vid universitetet i Heidelberg (Tyskland) av U. Platt och D. Perner, men det fanns helt klart mer att undersöka. Efter en del arbete med andra frågor blev Leif och Svante knutna till den grupp i Lund som arbetade med DOAS-forskningen. Vi befinner oss nu runt 1984. Som på många andra institutioner var gruppen något löst bemannad och bestod från tid till annan av personer som Hans Edner, Bo Galle, Marcus Aldén och Anders Sunesson, av vilka flera senare skulle få framgångsrika akademiska karriärer. 

Forskningen gick i alla fall bra, och en första artikel i ämnet med titeln ”Differential optical absorption spectroscopy system used for atmospheric mercury monitoring” skickades in och publicerades så småningom i Applied Optics i februari 1986. Vid det laget hade dock Svante och Leif redan kopplat upp sig och ”sett ljuset” i en entreprenörsanda - det måste finnas affärer i det här! Så Svante och Leif tog några djupa andetag och slog in på en kommersiell bana, redan innan deras första forskningsrapport om DOAS publicerades.

Den första (och kanske enda) akademiska forskningsartikeln om DOAS med både Leif Unéus och Svante Wallin som medförfattare.

Under 1985 och 1986 bildades företaget OPSIS. Det fanns verkligen mycket att göra. De första lokalerna fanns på Ideon Research Park i anslutning till Tekniska Högskolans campus i Lund. Finansieringen säkrades från ett lokalt riskkapitalbolag vid namn Malmöhus Invest AB, MIAB. Detta var vid en tidpunkt då väldigt få hade hört talas om riskkapitalbolag, men det visade sig bli ett långt och fruktbart samarbete för båda parter. Och designen av den allra första enheten var visserligen ”inspirerad” av det arbete som redan gjorts på Atomic Physics.

Namnet OPSIS föreslogs av en vän till grundarna, som vid den tiden studerade teologi och språk vid Lunds universitet. Ordet har sitt ursprung i klassisk grekiska. Det betyder ”visuell styrka”, ett ord som passar bra som namn på ett företag som är uppbyggt kring emission, absorption och detektion av ljus. OPSIS logotyp formgavs av en välkänd art director på en reklambyrå. Den lämnades in för registrering i slutet av 1986 och har varit oförändrad sedan dess.

Från då till nu: I 35 år har OPSIS hjälpt världen att förstå luftföroreningar och förbättra den luft vi andas. OPSIS är idag ett blomstrande företag med en omsättning på flera miljoner dollar, cirka 100 anställda, många underleverantörer och det finns långt över 50 internationella representanter som hjälper OPSIS att göra affärer över hela världen.

Tveka inte att kontakta OPSIS eller dess representanter om du vill förvärva gasövervakningssystem i världsklass för luftföroreningar, industriutsläpp eller processkontroll!

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB