2021-01-29

Långtidsprovtagning av dioxiner och koldioxid

Blog OPSIS Langtidsprovtagning Av Dioxiner Och Koldioxid

Nya bestämmelser som de europeiska ”BAT-slutsatserna för avfallsförbränning” (läs mer om det i den här bloggartikeln) kräver långtidsprovtagning av ”polyklorerade dibenso-p-dioxiner och -furaner” (PCCD/F), men låt oss kalla det ”dioxiner” för enkelhetens skull. Ett isokinetiskt prov tas från kanalen och dioxinerna fångas upp i ett adsorberande material. Specialmaterial måste användas och provtagaren, som i praktiken är en avancerad pump, måste styras.

MÄTPROCESSEN

En sådan produkt finns nu tillgänglig från OPSIS - DX100. Den består av en provtagningsenhet som monteras direkt på kanalen. Den följs av en avfuktare, en volymmätare och elektronik för att noggrant styra en ejektorpump som sitter i slutet av extraktionslinjen. På så sätt säkerställs att provet tas i samma takt som gasen passerar i kanalen. Det finns en behållare fylld med adsorptionsmaterial inuti provtagningsenheten, och det är där dioxinprovet fångas upp under drift. Efter en bestämd provtagningsperiod, vanligtvis 2-4 veckor men den kan vara upp till 8 veckor, byts behållaren enkelt ut mot en ny och skickas sedan till ett laboratorium för analys av dioxininnehållet, medan den nya behållaren gör det möjligt att fortsätta provtagningen. Volymmätaren registrerar den totala mängden gas som har provtagits, vilket i kombination med provtagningstiden och laboratorieresultatet ger den genomsnittliga dioxinkoncentrationen i ng/m3N.

KOSTNADSEFFEKTIV PROVTAGNING ÄVEN AV CO2

DX100 finns också med möjligheten att fånga koldioxid, CO2. Denna funktion används för att bestämma andelen fossil CO2 i utsläppen. Detta kan vara av stort intresse för anläggningsoperatörer som förbränner blandbränslen. CO2-utsläpp av fossilt ursprung kan beskattas mycket högre än CO2-utsläpp som härrör från biomassa, och i brist på en välkontrollerad blandningsgrad kan skattemyndigheterna begära en högre skatt än nödvändigt.

I denna version fångas CO2-gasen i provet i en annan behållare med ett annat material. Efter en viss provtagningstid skickas CO2-provet till ett laboratorium för isotopanalys. Detta är av intresse eftersom kolet i CO2 härrör från bränslet och därför avslöjar bränslets sammansättning. 

HUR ÄR DETTA MÖJLIGT? 

Halveringstiden för 14C-isotopen är 5 700 år. I biomassa har nedbrytningsprocessen knappt börjat, så den har i praktiken en 14C-nivå som är lika hög som i levande organismer. Däremot är fossilt bränsle flera storleksordningar äldre än halveringstiden, och allt 14C som det en gång innehöll har sönderfallit, utan att det finns något 14C kvar. Om det inte finns några 14C-isotoper i provet finns det därför inte heller några 14C-isotoper i bränslet, som därför måste ha varit helt fossilt. Om nivån av 14C-isotoper i provet är densamma som i levande organismer är bränslet färskt och därmed biomassa. Om nivån av 14C-isotoper ligger däremellan kan andelen fossilt bränsle och biomassabränsle bestämmas och CO2-utsläppen beskattas i enlighet med detta.

TA REDA PÅ MER

Vill du veta mer om OPSIS långtidsprovtagare för dioxiner och koldioxid? Läs mer på produktsidan eller kontakta oss så berättar vi mer!

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB