2023-11-16

Luftföroreningar del 1 - Vad finns i luften?

Blog OPSIS Air Pollution Part 1 – What’S In The Air

Luftföroreningar är någon form av förorening av atmosfären som har negativa effekter på människor och andra levande varelser, eller som är skadlig för grödor, skogar, material eller klimatet. Det finns både antropogena (av människan skapade) föroreningar och föroreningar som orsakas av naturfenomen.

Luftföroreningar är i praktiken antingen specifika molekyler i gasfas eller små partiklar i fast fas som svävar i luften. Aerosoler i vätskefas kan också vara föroreningar men fångas normalt upp under beteckningen "partiklar".

SMÅ BRÅKDELAR...

Grovt sett och så länge vi befinner oss på marknivå består omgivningsluften av gasfaserna kväve (N2, 78 % volymandel) och syre (O2, 21 %). Ädelgasen argon (Ar) fyller ut större delen av de återstående 1 %. Det finns en liten återstående andel på cirka 0,045 %, varav det mesta är koldioxid (CO2). Bakgrundsnivåerna av CO2 ligger strax över 0,04 % (400 volymetriska delar per miljon, ppm), men ökar på grund av mänskliga aktiviteter. CO2 är därför i viss mån en luftförorening. Nästa luftförorening i ordningen är metan (CH4) med bakgrundskoncentrationer i intervallet 1-2 ppm. Alla andra luftföroreningar mäts vanligtvis i ännu lägre koncentrationer, ofta uttryckta i volymetriska delar per miljard (ppb).

...MEd anmärkningsvärda effekter

Trots att de flesta luftföroreningar bara är "bråkdelar av bråkdelar" av luften är de fortfarande ett stort problem.

Luftföroreningar kan orsaka ett antal sjukdomar, bland annat luftvägsinfektioner, hjärtsjukdomar, stroke och lungcancer. Det har hävdats att luftföroreningar är världens största enskilda miljörelaterade hälsorisk och orsakar miljontals dödsfall världen över varje år. I termer av försämrad livskvalitet och produktivitetsförluster är påverkan på världsekonomin enorm. Luftföroreningar är därför reglerade i de flesta delar av världen, ofta i form av utsläppsbegränsningar och övervakning av luftkvaliteten.

KÄLLOR TILL LUFTFÖRORENINGAR

Det finns många källor till luftföroreningar. En stor del genereras av en eller annan form av förbränning, särskilt när fossila bränslen omvandlas till energi i kraftverk eller i fordon, men också av kontrollerade bränder av jordbruksområden och skogar. Industriella produktionsprocesser och färdiga varor kan också släppa ut stora mängder föroreningar. Bland naturliga källor finns vulkanutbrott och läckage av metan från marker där permafrosten ger vika.

Fortsätt läsa nästa blogginlägg om luftföroreningar >>

Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB
Contact Bengt L OPSIS 720X480pxl

Författare

  • Bengt Löfstedt
  • OPSIS AB